Treinreizen

 ‘Wie haast heeft, neemt het vliegtuig’. ‘Wie wat wil, zien neemt de trein’.

Reizen per trein is een beleving en in veel gevallen veel meer dan alleen een manier om van A naar B te komen. Vooral in landen als Amerika, Canada, Australië of Zwitserland is de trein geweldig om steden te bezoeken of lange afstanden te overbruggen.

Geen last van files, stress op de luchthavens, dure parkeerplaatsen in steden, lange luchthaven transfers omdat de stations veelal in het centrum van de stad liggen en jengelende kinderen op de achterbank omdat de reis te lang duurt. Stap in, ontspan en geniet van het landschap dat voorbijtrekt onder het genot van een hapje en een drankje en maak kennis met uw medepassagiers. Huur vervolgens ter plaatse een auto of camper om de directe omgeving te verkennen. Sommige treinreizen worden ook wel ‘cruises over land’ genoemd. Dit zijn privétreinen, oftewel ‘rijdende hotels op wielen’, waarbij men gedurende 1, 2 of 3 weken op uiterst comfortabele wijze vaak onherbergzame landen doorkruist en kennis maakt met exotische volken en culturen. Goede voorbeelden zijn The Golden Eagle Trans Siberian Express, de meest luxe trein op het Russische spoor en de Maharajas’ Express in India. Onderweg wordt regelmatig gestopt voor excursies. Aan het eind van de dag keert u altijd weer terug naar het comfort van uw compartiment.

Treinreizen zijn er voor elk budget en voor ieder wat wils. Zo kan men losse treinkaartjes en railpassen kopen maar ook complete rondreizen per trein; individueel of in groepsverband.

Europa per trein
De prachtige landschappen, de perfecte treinverbindingen en de talloze bergbanen met adembenemende panorama’s maken van Europa een continent dat bij uitstek geschikt is om per trein te verkennen. Per trein kunt u tot in de kleinste dorpen komen waardoor u uw auto gewoon thuis kunt laten. Vanuit Nederland vertrekt u gemakkelijk met de diverse – hogesnelheidstreinen – naar alle bestemmingen in Europa. Aangekomen op uw eindbestemming loopt u vaak vanaf het station zo naar uw hotel. Ideaal ook met kinderen, geen lange autoritten, er is veel te doen en te zien onderweg.
Tijdens uw rondreis per trein door Europa mag een reis met de beroemde Glacier Express niet ontbreken. Een adembenemende 7 uur durende treinreis tussen Zermatt en St.Moritz (Zwitserland) over talloze hoge bruggen, schilderachtige dorpen, diepe kloven en hoge bergpassen. Ook is de Bernina Express een aanrader. Het traject tussen Thusis en Tirano staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Australië per treinReizen per trein door Australië blijft één van de meest ontspannende manieren om het land in al zijn glorie te leren kennen. Langs de Oostkust van Australië vinden we een uitgebreid netwerk aan treinverbindingen die bijv. steden als Sydney, Melbourne en Cairns met elkaar verbinden. Hier rijden dagtreinen maar ook meerdaagse treinen. Bent u geïnteresseerd in het achterland en de outback dan is een reis aan boord van de legendarische treinen The Ghan (traject Adelaide – Darwin, 3- daagse reis) en Indian Pacific (traject Perth – Sydney, 4 daagse reis) een echte aanrader. Terwijl u ontspant, kennis maakt met uw medepassagiers en geniet van de service aan boord trekt het intrigerende landschap aan uw ogen voorbij. Een perfect alternatief op een binnenlandse vlucht of een langdurige rit met auto of camper. Aan boord bevinden zich verschillende accommodatiemogelijkheden van stoelen tot luxe slaapcompartimenten. Tijdens de langere stops onderweg (2 tot 4 uur) worden excursies georganiseerd.