Australië

Australië wordt ook wel het land van “Down Under” genoemd. Het is meer een continent dan een eiland. Dit enorm uitgestrekte land is zo groot als de Verenigde Staten van Amerika en heeft een bevolking die nauwelijks groter is dan die van Nederland. Doordat het land zo groot is, is er een grote diversiteit aan landschappen. Dit maakt het voor u zeer interessant om een rondreis door Australië te maken.

Tijdens uw vakantie in Australië kunt u verschillende regio’s bezoeken, met elk hun eigen kenmerkende landschap. Het meest dominerend is “The Outback”, het woestijnachtige binnenland met z’n rode zand, vreemde steenformaties en eindeloze bushvlaktes. In het noorden vindt u, bij Darwin, een uniek gebied vol moerassen, jungle en canyons.

Aan de oostkust is de grond veel vruchtbaarder. De 4.000 km lange kuststrook, die een breedte heeft van 100 km in het noorden (in Queensland) tot meer dan 500 km in het zuiden (in New South Wales en Victoria), is het best ontwikkelde gebied van Australië. In dit gebied liggen de miljoenensteden Sydney, Melbourne en Brisbane. Bij veel rondreizen door Australië worden deze steden in ieder geval bezocht.

Aan de westkust ligt de miljoenenstad Perth, de meest afgelegen stedelijke agglomeratie ter wereld. Het eiland Tasmanië vormt het meest zuidelijkst gelegen deel van Australië. Klimaat, mensen en natuur wijken hier af van de rest van Australië. En dan is er nog het unieke “Great Barrier Reef”. Uniek in z’n omvang en rijkdom aan onderwaterleven.

Flora en fauna van Australië

Doordat Australië al miljoenen jaren geografisch geïsoleerd is, kon zich een unieke dieren- en plantenwereld ontwikkelen. De bekendste bewoners van het continent zijn waarschijnlijk de koala en de kangaroe. Deze buideldieren komen nergens anders ter wereld voor. Naast de vele unieke diersoorten vindt u in de talrijke regenwouden van Australië ook een groot aantal unieke plant- en boom-soorten. En dan is er uiteraard nog het Great Barrier Reef, het grootste en meest gevarieerde koraalrif ter Wereld.

De Great Dividing Range (ook bekend als de Eastern Highlands) is de grootste bergketen van Australië. De keten strekt zich meer dan 3500 km uit van de noordoostelijke punt van Queensland langs de oostelijke kustlijn naar NSW en zo door naar Victoria, om uiteindelijk te eindigen bij de centrale vlakte van het Grampians NP. De centrale kern van de bergketen bestaat uit honderden bergpieken, omgeven door vele kleinere bergketens, kloven, valleien en vlaktes. Sommige vlaktes zijn de Bogong High Plains en de Centrale Vlakte. Andere plateaus die tot de bergketen worden gerekend zijn Atherton Tableland, Northern Tablelands, Canberra wijnregio en de Southern Tablelands.

Klimaat van Australië

Het klimaat in Australië is tegengesteld aan dat van Europa, dus zomer in Nederland betekent winter in Australië. Hoe zuidelijker u in Australië komt, hoe koeler het klimaat wordt. Tasmanië heeft een klimaat vergelijkbaar met Nederland of Engeland, Het klimaat in het gebied bij Sydney, Melbourne en Adelaide is vergelijkbaar met midden Frankrijk.

Rond Brisbane en bij Perth moet u qua klimaat meer denken aan de Middellandse Zee. Nog noordelijker wordt het een warm klimaat, aan de kust tropisch en in de woestijn warm en droog. Vooral in het tropische deel van Australië, bij Cairns, Townsville, Mackay, Darwin en Broome dient u bij het reizen in de maanden december t/m april rekening te houden met de regentijd. Er kunnen in korte tijd enorme hoeveelheden neerslag vallen, waardoor wegen tijdelijk onbegaanbaar worden. De regentijd is ook het seizoen waarin cyclonen kunnen optreden. Buiten de regentijd is het weer veel droger en rustiger.

Australië is een heerlijke vakantiebestemming om op eigen gelegenheid te verkennen met een huurauto of camper.

Algemene informatie

Land: Australië
Hoofdtaal: Engels
Hoofdstad: Canberra
Munteenheid: Australische dollar
Tijdsverschil: 7 tot 10 uur later

Benieuwd geworden naar Australië?

Laat je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!